Principalul act normativ aflat pe ordinea de zi a şedinţei Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională de azi, a fost L665/2020 – ”Proiect de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr.186/2020 privind instituirea unor măsuri urgente pentru asigurarea necesarului de medici pe durata riscului epidemiologic generat de pandemia de COVID-19 și pentru modificarea art.11 din Legea nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19”.
Reglementările cele mai relevante se referă la
suplimentarea statului de organizare al Spitalului de Urgență „Prof. Dr. Dimitrie Gerota” București, subordonat Direcției Medicale a Ministerului Afacerilor Interne, prin înființarea, în cadrul Unității de primiri urgențe, a Compartimentului Suport COVID-19, prevăzut cu 200 de posturi de medici rezidenți care au promovat examenul de specialitate și/sau de medici specialiști în specialitățile anestezie terapie intensivă, medicină de urgență, epidemiologie, radiologie-imagistică medicală, boli infecțioase și pneumologie, care se va afla sub coordonarea directă a Direcției Generale Management Urgențe Medicale din cadrul Departamentului pentru Situații de Urgență al Ministrului Afacerilor Interne.
În intervenţia pe care am avut-o în timpul dezbaterilor, am subliniat faptul că, în prezent, înfiinţarea sau desfiinţarea spitalelor ce aparţin de ministere se face prin hotărâre de guvern, iar schema de organizare se aprobă prin ordin de ministru. Din acest motiv, proiectul analizat poate intra în contradicţie cu legea şi poate fi declarat neconstituţional de către Curtea Constituţională României.
În finalul discuţiilor, noi, reprezentanţii PSD, am propus ca numărul medicilor ce pot fi angajaţi să fie suplimentat la 300, ţinând cont de criza sanitară prin care trece acum România. Iar eu am propus ca gestionarea acestei situaţii să fie în responsabilitatea Ministerului Sănătăţii şi nu a Ministerului Afacerilor Interne pentru că este în mod evident o problemă de sănătate publică şi nu văd niciun motiv pentru militarizarea acesteia.
Propunerile au fost adoptate prin votul majorităţii membrilor prezenţi.