„Pandemia COVID-19 în față cu REACȚIUNEA „/
– Rezistența la antibiotice –
La ce vă gândiți când citiți următoarele cuvinte?



La cum se văd lucrurile acum, aceste cuvinte vor fi des întâlnite în vocabularul comun pentru că inacțiunea specifică acestei perioade dacă vorbim de accesul larg la antibiotice al populației va duce la reacțiune din partea germenilor.

Utilizarea antibioticelor și introducerea vaccinurilor a dus la creșterea speranței de viață și a scăzut mortalitatea infantilă.
Probabil că și cu 100 de ani în urma, medicii având antibiotice și vaccin au sperat că lupta împotriva infecțiilor va deveni una ușor de dus.
Azi constatăm că utilizarea antibioticelor poate duce la apariția de germeni rezistenți la antibiotice, pentru că bacteriile dezvoltă mutații genetice care fac ineficiente antibioticele. Organizația Mondială a Sănătății a declarat unii agenții patogeni (ca urmare a nivelurilor de rezistență și a semnificației clinice) prioritari pentru cercetare în vederea găsirii de noi soluții terapeutice. Aceștia sunt: „ESKAPE”
E: Enterococcus faecium,
S: Staphylococcus aureus sau Stenotrophomonas maltophilia,
K: Klebsiella pneumoniae sau C: Clostridium difficile,
A: Acinetobacter,
P: Pseudomonas aeruginosa,
E: Enterobacteriaceae.
Factorii care favorizează rezistența la antibiotice:






Pandemia COVID-19 a dus la sumarea tuturor acestor factori care favorizează apariția rezistenței la antibiotice. Cu toții știm că în România, indicația de antibiotic în COVID-19 a fost transmisă inclusiv prin social-media… sunt milioane de români care au utilizat antibiotice fără rețetă și cel mai probabil fără un beneficiu.

Mult! Foarte mult!
Ne va costa vieți și bani.


Ce facem? mai corect, ce ar trebui să facem?
ACȚIUNE !
Pentru că potrivit lui O’Neill, costul acțiunii globale pentru lupta împotriva antibiorezistenței este de până la 40 de miliarde de dolari pentru următorii ani… puțin în comparație cu cele 100 de trilioane de dolari estimate ca fiind costuri ale inacțiunii.
/Jim O’Neill. Review on antimicrobial resistance. Tackling drug-resistant infections globally: final report and recommendations 2019.
Sursa: Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta

Pentru resurse despre vaccinuri, vizitează COVID-19: Centrul de informaţii.
Informaţii despre vaccinuri