9.8 C
Orăștie
miercuri, 16 noiembrie 2022

Lucanus cervus L. (Rădașcă, Răgacea)

Lucanus cervus (Rădașcă) este încadrată în ordinul Coleoptera (cuprinde insecte caracterizate în faza adultă prin chitinizarea completă a primei perechi de aripi, numite elitre), subordinul Adephaga, familia Lucanidae (din care fac parte coleoptere cu corp masiv și tare) (L. Pârvulescu, 2012).

Sexele sunt diferite: masculii de 35-75 mm, au mandibulele transformate în clești de prindere, în formă de coarne, iar femelele au o lungime de 30-45 mm, cu doi clești puternici, ușor proeminenți. În cazul luptelor pentru împerechere, masculii își folosesc cleștii mari de prindere, pentru a-și întoarce rivalul pe spate. Larvele se hrănesc (5-8 ani) la început cu resturi vegetale din humus, apoi cu lemn mort sau în putrefacție. Adultul se hrănește cu seva plantelor (trăiește 3-5 luni) (W Eisenreich et al., 2018).

Lucanus cervus este o specie de interes comunitar, protejată de lege (Directiva Habitate: Anexa II; OUG 57/2007, Legea 49/2011: Anexele 3 și 4A). Evaluarea generală a stării de coservare în România: nefavorabilă (rea) cu tendință necunoscută (Simona Mihăilescu et al., 2015).

Specia este prezentă cu precădere în pădurile de cvercinee din bazinul hidrografic Orăștie (a fost identificată în următoarele asociații vegetale: Quercetum petraeaecerris Soó 1963,  Cytiso nigricantisQuercetum petraeae Paucă 1941, Polygonato latifolioQuercetum roboris (Hargitai 1940) Borhidi 1966 in Borhidi et Kevey 1996, CarpinoQuercetum cerris Klika 1938). Locuitorii municipiului Orăștie se pot bucura de prezența speciei în Parcul Tineretului, dar aceste insecte trebuie observate și pozate în mediul lor natural.

      Bibliografie

Eisenreich, W., Handel, A. , Zimmer, Ute, E. (2018): Determinator de plante și animale. Edit. Casa, Oradea, p. 514.

Mihăilescu, Simona, Strat, Daniela, Cristea, I., Honciuc, Viorica (2015):  Raportul sintetic privind starea de conservare a speciilor și habitatelor de interes comunitar din România. Edit. Dobrogea, Constanța, p. 77.

Pârvulescu, L. (2012): Sistematica și biologia nevertebratelor celomate. Ghid practic. Edit. Bioflux, Cluj-Napoca, pp. 46 – 54.

 

 

Orăștie24.rohttps://www.orastie24.ro/
Noutate! Transparență! Adevăr! Știri și informații de ultimă oră din Orăștie, Beriu, Orăștioara de Sus, Romos, Geoagiu, Balșa, Rapolt, Simeria. Cele mai noi informații din zonă, din județul Hunedoara și din țară în timp real!

CELE MAI NOI

ULTIMELE ȘTIRI ORĂȘTIE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.