Am avut recent o serie de consultări cu responsabilii a două proiecte importante din zona centrală a municipiului. Este vorba despre proiectul de restaurare, consolidare și conservare a Cetății Orăștiei, precum și despre proiectul de realizare a Muzeului Civilizației Dacice.
Chiar dacă suntem în plin sezon de iarnă și nu putem să derulăm prea multe activități de construcții, asta nu înseamnă că nu avem posibilitatea de a ne organiza în mod riguros, de a ne pregăti corespunzător, astfel încât atunci când timpul o va permite, să pornim cu toate forțele pe cele două șantiere.
În privința proiectului de realizarea a Muzeului Civilizației Dacice, contractul de execuție lucrări s-a semnat în luna decembrie a anului trecut de către Consiliul Judetean Hunedoara (CJH), urmând ca în această lună să fie făcută organizarea de șantier și apoi demarate lucrările pe interiorul clădirii. În cadrul proiectului, municipiul Orăștie este lider, iar CJH este partener.
Proiectul este împărțit pe două componente:
Componenta A – Muzeul Civilizației Dacice
Componenta B – Reabilitarea și modernizarea străzilor de acces din Municipiul Orăștie (str. Nicolae Iorga, str. Ion Creangă, str. Cetății, str. Nicolae Bălcescu ( tronson 2 ), aici stadiul lucrărilor fiind în prezent la peste 90 %. În perioada următoare, CJH se va ocupa de plata facturilor pentru execuția lucrărilor, achiziția fiind efectuată.
În ceea ce privește proiectul de restaurare, consolidare și conservare a Cetății Orăștiei, am dorit să aflu de la toți factorii implicați – manager de proiect, responsabili tehnici, reprezentanți ai arhitectului și constructorilor, diriginte de șantier și responsabil arheologic – care este stadiul actual al lucrărilor, care sunt soluțiile propuse cu privire la protejarea Rotondei, cum va fi realizată supravegherea video în incinta Cetății, dar și felul exact în care va fi efectuată organizarea de șantier pentru obiectivul de investiții “Muzeul civilizației Dacice” în curtea din spatele zidului cetății. Am cerut o situație cu privire la organizarea lucrărilor pe timp de iarnă, precum și un grafic fizic și valoric al lucrărilor necesare, pentru a stabili în mod corespunzător fluxul de cheltuieli în acest an.
Ovidiu Laurenţiu Bălan primarul municipiului Orăştie
