Geoagiu- Un nou proiect câștigat din bani europeni
Cu blocuri ANL noi și implementarea unui sistem inteligent de gestionare a traficului, adică inclusiv semaforizare și monitorizare video, Geoagiu începe să semene a zonă urbană.
„Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice și Administrației a aprobat proiectul Asigurarea de sistem ITS pentru orașul Geoagiu/Asigurarea infrastructurii pentru transportul verde – ITS/alte infrastructuri TIC (sisteme inteligente de management urban/local) cu finanțare 100 la sută prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Valoarea totală este de 3.153.481 de lei. În cadrul proiectului se vor achiziționa o serie de echipamente și infrastructuri (hard și soft) precum modul sesizări on-line – pentru drumuri (sistem de informare a participanților la trafic), sistem GPS sharing – monitorizarea timpilor de călătorie și a vitezei de deplasare a vitezei, modul de bugetare participativă pe segmentul traficului urban, sistem de management al traficului compus din semafoare cu radar si buton pentru traversarea străzii (sistem de semafoare interconectate), afișare de informații în privința traficului cu informații complementare în privința poluării aerului, panouri de tip radar – sistem de avertizare privind adaptarea vitezei, sistem de management al traficului (camere de supraveghere audio-video cu dispecerat și serviciu de mentenanță plus dotarea și funcționarea centrului de control al traficului), camere video panoramice care conferă o imagine de ansamblu asupra traficului (dotarea și funcționarea centrului de control al traficului), dronă pentru inspecția traficului, sistem de avertizare și asistență anti-coliziune pentru conducătorii de vehicule, sistem info panel stradal cu semnalizatoare cu mesaje dinamice, sistem smart parking cu camere video cu afișare pe website (soluție de parcare inteligenta), mobilier urban cu componentă inteligentă pentru dotarea stațiilor de autobuz, activități de proiectare și asistență tehnică și 6 stații de încărcare electrice. Când ești catalogat oraș, cred că și condițiile ar trebui să evolueze. Te concentrezi pe apă, drumuri ori diverse utilități, dar în paralel e obligatoriu să dezvolți și partea practică și de actualitate, partea ce ține de siguranța cetățeanului, până la urmă. Este un proiect cu mai multe componente și constituie un mare pas în procesul de modernizare”, a spus primarul din Geoagiu, Vasile Cărăguț.
Casă nouă pentru 28 de familii tinere
Totodată, recent, s-au înmânat cheile şi contractele de închiriere tinerilor cărora li s-au repartizat locuinţe ANL în orașul Geoagiu. După cum se știe, în zona parcului central s-au construit două blocuri P+3, cu câte o scară cu 15 apartamente, din care 7 apartamente cu 1 cameră și 8 cu 2 camere, printr-o finanţare asigurată de Agenţia Naţională pentru Locuinţe, dar şi de la bugetul local (pentru utilităţi – reţea de apă şi canalizare, curent electric, gaz metan și parcare). „În discuție sunt familii de până în 35 de ani, care aveau nevoie de locuință, nedeținând vreo proprietate imobiliară. Fiind deja porniți pe drumul lor împreună, e firesc să-și dorească un loc confortabil. E bine să stai cu părinții, depinde de fiecare cum se simte în largul său, dar tinerii își doresc independență maximă și să fie pe cont propriu inclusiv din punct de vedere al spațiului locativ. Este un alt aspect pe care am ținut foarte mult să-l vedem realizat, existând solicitări din partea tineretului. Cred că peste tot în țară, fie că vorbim de oraș mic sau mare, e nevoie acută de locuințe. Nu toți își permit să-și cumpere case sau apartamente, prețurile cunoscând o creștere suficientă încât să-i împiedice să-și îndeplinească visul. Să nu mai vorbim de condițiile de creditare care s-au înăsprit. Așa că ANL-ul rămâne soluția ideală. Le urez o viață frumoasă și liniștită”.