Încă din copilărie, obișnuim să privim mereu spre cer, să admirăm Luna și să-i urmărim schimbările. Într-o noapte avem Lună Plină, într-o altă noapte vedem doar jumătate din Lună, iar alteori nu o vedem deloc. Te-ai întrebat vreodată de ce? 







● Luna nu produce lumină
Chiar dacă o vedem că luminează în cerul nopții, Luna nu produce lumină, ci doar reflectă lumina primită de la Soare. Fără lumina de la Soare, Luna ar fi atât de întunecată încât ar fi extrem de greu să o mai zărim. Atunci când privim spre cer și nu o vedem, sau vedem doar jumătate din ea, nu este pentru că o parte din Lună ar dispărea, ci pentru că partea văzută de noi nu este luminată de Soare, în acel moment.
Soarele luminează mereu jumătate din Lună, chiar dacă noi nu vedem mereu asta.
Cum vă ziceam în articolul despre Lună, Luna este satelitul natural al Pământului şi este cel mai apropiat corp ceresc de planeta noastră. Nu este nici planetă, cum e Pământul, şi nici stea, cum e Soarele, ci satelit natural. Un satelit natural este un corp ceresc ce orbitează un alt corp ceresc, adică se rotește în jurul lui. Luna se rotește în jurul Pământului.
● Despre Fazele Lunii, sau diferitele forme în care Luna este văzută de pe Pământ
Pe măsură ce Luna se deplasează în jurul Pământului, diferite părți ale ei sunt luminate de Soare. 












Pe măsură ce Luna îşi continuă plimbarea în jurul Pământului, începem să vedem tot mai mult din Lună, iar când Luna ajunge în spatele Pământului (în raport cu Soarele 

), atunci avem Lună Plină. De acolo, Luna continuă să orbiteze Pământul şi începem să vedem tot mai puțin din ea, până ajunge la punctul din care am plecat, adică la faza de Lună Nouă.



Toată călătoria aceasta durează 29.5 zile, şi odată ajunsă la faza de Lună Nouă, ea îşi continuă plimbarea, trecând încă o dată, şi încă o dată prin toate fazele. Cam 14 zile sunt între Luna Nouă şi L una Plină, în caz că vreți să urmăriți.
..





