Cyanistes caeruleus este o specie de talie mică, din ordinul Passeriformes, familia Paridae, genul Cyanistes, specia caeruleus. Numele de gen (Cyanistes) provine din cuvântul grecesc kyanos – albastru închis, iar numele de specie, caeruleus, provine din latină și are aceeași semnificație (http://pasaridinromania.sor.ro/Pitigoi-albastru).
Masculul și femela au colorit identic, dar culorile la femelă sunt ceva mai mate. Creștetul, aripile și coada sunt albastre, spatele verzui, iar partea ventrală galbenă. Fruntea și obrajii sunt de culoare albă, cu excepția unei benzi negre de la ochi. Prezintă de jur împrejurul gâtului o bandă neagră, care se prelungește înspre bărbie și o dungă neagră verticală pe abdomen. Vara juvenilii au obraji gălbui și calotă verde-cenușie (B. Bruun et al., 1999; W. Eisenreich et al., 2018; http://pasaridinromania.sor.ro/Pitigoi-albastru).
Specia are o distribuție aproape exclusiv europeană. Este prezentă pe aproape tot continentul, din zona Scandinaviei până în sudul Europei. În România specia este semnalată de la câmpie până în etajul montan (http://pasaridinromania.sor.ro/Pitigoi-albastru).
Pasărea este comună în parcuri, grădini, tufărișuri, păduri etc. Iarna specia este frecvenă în stoluri mixte de paride, în locuri deschise, inclusiv localități. Hrana este constituită din insecte, melci, păianjeni, fructe, semințe, nectar și uneori sevă de la unele specii de arbori (W. Eisenreich et al., 2018; http://pasaridinromania.sor.ro/Pitigoi-albastru).
Perioada de reproducere poate începe în luna aprilie. Cuiburile sunt construite de femele, din licheni, mușchi, ierburi uscate, păr de animale, pene. Acestea sunt amplasate în scorburi de arbori, diverse găuri din structuri artificiale etc. Ouăle (7-13) sunt clocite de femelă (masculul hrănind-o pe cuib), timp de 12-16 zile (M. Baciu, 2017; http://pasaridinromania.sor.ro/Pitigoi-albastru).
Cyanistes caeruleus (Pițigoi albastru) a fost identificat în următoarele localități/locuri, din bazinul hidrografic Orăștie: Orăștie (Cendea, Dl. Holumb, Parcul Tineretului, Valea Orașului Zăvoi), Căstău, Sibișelul Vechi, Poienile Beriului, Beriu, Sereca, Orăștioara de Jos (Copăcel, Culpătoare, Dl. Mare, Dl. Mic, Dl. Viilor, Lazuri, Meștea, Ruienie, Ogoară, Rugoaia, Valea Negoiasa, Zăvoi), Bucium, Orăștioara de Sus, Ludeștii de Jos, Costești, Valea Rea, Grădiștea de Munte.
Bibliografie
Baciu, M. (2017): Păsările din Delta Dunării și împrejurimi. © SC. WILD TRAVEL S.R.L., Tulcea, pp. 444-445.
Bruun, B., Delin, H., Svensson, L., Munteanu, D. (1999): Păsările din România şi Europa – Determinator ilustrat. Societatea Ornitologică Română, © Octopus Publishing Group Ltd., pp. 268-269
Eisenreich, W., Handel, A., Zimmer, Ute E. (2018): Determinator de plante și animale. Edit. Casa, Oradea, pp. 484-485.
***http://pasaridinromania.sor.ro/Pitigoi-albastru (accesta în 15.11.2020).