În perioada 3 – 10 septembrie 2021 inspectorii de muncă din cadrul ITM Hunedoara au efectuat un număr de 79 de acţiuni de control specifice domeniului de activitate. Din aceste acţiuni 52 au fost în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă şi 27 în domeniul relaţiilor de muncă).
Au fost aplicate 30 de sancţiuni (24 pentru încălcarea legislaţiei securităţii şi sănătăţii în muncă şi şase pentru nerespectarea codului muncii şi legislaţiei incidente relaţiilor de muncă).
Din totalul acţiunilor realizate, un număr de 24 au vizat şi respectarea măsurilor dispuse pentru limitarea răspândirii Covid-19. Aceste controale s-au făcut în urma acţiunilor comune şi cu alte instituţii : Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Hunedoara, Direcţia de Sănătate Publica Hunedoara, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Hunedoara, Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Hunedoara).
Numărul societăţilor sancţionate în perioada controlată a fost de 17 (trei în domeniul relaţiilor de muncă şi 14 în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă), iar totalul sancţiunilor a ajuns la cifra de 30, unor angajatorii fiindu-le aplicate mai multe sancţiuni.
Au fost dispuse 53 de măsuri (24 în domeniul SSM şi 29 în cel al relaţiilor de muncă).
La două societăţi comerciale au fost găsite două persoane (câte una la fiecare utilizator) care lucrau fără forme legale de angajare. Pe cale de consecinţă cuantumul amenzilor aplicate a fost de 40.000 lei în domeniul relaţiilor de muncă.
Au fost formulate şapte răspunsuri la petiţii aflate în termenul legal de soluţionare, fiind depuse în acelaşi interval de timp alte opt.
În această perioadă a avut loc şi o campanie naţională în domeniul reparaţiilor de automobile în care s-au desfăşurat controale la nivelul întregului judeţ la unităţi cu profil de service auto.
Printre deficienţele constatate cel mai frecvent în domeniul relaţiilor de muncă enumerăm : nerespectarea prevederile art.15^1, lit. a din Legea nr.53/20003, modificata, în sensul primirii la muncă a unei persoane fără încheierea contractului individual de muncă în formă scrisă, în ziua anterioară începerii activităţii sau nerespectarea prevederile art.15^1, lit. b din acelaşi act normativ (primirea la muncă a unei persoane fără transmiterea raportului de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii;Netransmiterea modificărilor în aplicaţia Revisal intervenite în contractele de muncă în termenele; nepăstrarea de către angajator la locul în care salariatul își desfășoară activitatea a unei o copie a contractului individual de muncă; lipsa pontajelor/condicii de prezenţă la locul de muncă cu orele de muncă prestate zilnic de fiecare salariat şi cu evidenţierea orei de începere şi a celei de sfârşit al programului de lucru.
În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă deficienţele cele mai frecvente se referă la : Instruire insuficientă a lucrătorilor în domeniul SSM; Necomunicarea şi necercetarea evenimentelor; Nerealizarea măsurilor dispuse privind normalizarea activităţii de la locurile de muncă în condiţii deosebite; Lipsa controlului medical periodic a lucrătorilor; Neavizarea planului propriu SSM de către coordonatorul SSM şi medicul de medicina muncii; Neprezentarea documentelor solicitate (evaluare riscuri, plan prevenire şi protecţie, instrucţiuni proprii SSM; Neasigurarea mijloacelor colective de protecţie (sprijinire maluri).