COLPOSCOPIA, este o metoda neinvazivă de investigare a mucoasei colului uterin și a mucoasei vaginale.
Colposcopia se efectuează optim in primele 10 zile ale ciclului menstrual și în absența infecției vaginale sau a sângerării genitale și durează 15-30 minute, rezultatul comunicându-se pacientei imediat.
Examinarea poate fi directă după badijonarea cu soluție acid acetic 3-5% sau după badijonarea cu soluție Lugol, și permite decelarea zonelor cu modificări patologice la nivelul mucoasei cervicale care poate fi expresia unor leziuni precanceroase (displazie), procese inflamatorii sau traumatice sau se pot evidenția imagini sugestive pentru cancer de col.
Colposcopia nu este o examinare de rutină.
Indicații terapeutice: în prezența unui rezultat anormal al testului Babes-Papanicolau, rezultat pozitiv la testarea HPV, suspiciune de patologie cervicală la consultul ginecologic, permite biopsia țintită a colului, sub control colposcopic.
Împreună cu testul Babes-Papanicolau și genotiparea HPV, colposcopia ajută la diagnosticarea precoce și rapidă a patologiei colului uterin, a vaginului si vulvei, permițând astfel un test adecvat, corect și eficient.
Cabinetul de obstetrică-ginecologie al Spitalului Municipal Orăștie– servicii de Ambulatoriu, deține un astfel de COLPOSCOP
Spitalul Municipal Orăștie