Cercetări arheologice sistematice în cetatea dacică de la Luncani – Piatra Roşie
După o lungă perioadă de întrerupere, săptămâna aceasta au fost reluate cercetările arheologice în cetatea dacică de la Luncani – Piatra Roşie.
Situl amintit aparţine complexului de fortificaţii şi aşezări dacice din Munţii Orăştiei, fiind amplasat la vest de Sarmizegetusa Regia. Fortificaţia propriu-zisă, cu ziduri din blocuri de calcar, ocupă partea superioară a uneia dintre cele mai spectaculoase înălţimi stâncoase din zonă.
Pentru campania tocmai începută, obiectivele arheologice sunt cercetarea construcţiei mici cu absidă în vederea documentării unor particularităţi constructive şi planimetrice, precum şi a laturii sudice a incintei principale.
Cercetările sunt efectuate sub egida Facultății de Istorie și Filosofie, Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca, în colaborare cu Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane, Muzeul Judeţean Mureş şi sunt finanţate de Consiliul Judeţean Hunedoara, prin Direcţia Generală de Administrare Monumente şi Promovare Turistică.
Sursa: Facultatea de Istorie și Filosofie, Universitatea Babeș Bolyai Cluj Napoca