Manifestările dedicate acestui eveniment au debutat cu o slujbă de pomenire a aviatorului şi una de Liturghie oficiată la Biserica Ortodoxă din satul Aurel Vlaicu, depuneri de coroane la bustul eroului, situat în faţa Complexului Memorial, un salut al aviatorilor civili şi militari, alocuţiuni susţinute de diverşi invitaţi, dar şi un miting aviatic, cerul fiind brăzdat de planoarele celor care au vrut să-l omagieze pe Icar, acolo unde se simţea el cel mai bine: în aer.
De mare impact s-a dovedit prezentarea machetei de avion Vlaicu III de către comandorul Gheorghe Coman, realizată cu acurateţe de 1:1, funcţională la sol.
Totodată, pentru ca lumea să se poată bucura de însemnătatea activităţii marelui erou, studiind-o detaliat, Muzeul Memorial Aurel Vlaicu a oferit intrarea gratuită.
“Este o onoare pentru noi, atât ca şi conducere locală cât mai ales ca şi comunitate, să ne mândrim cu un om care a marcat progresul întregii omeniri. Aurel Vlaicu a fost primul român care a construit un avion pe teritoriul ţării noastre. Brevetul cu numărul 2258 a fost înregistrat cu numele de maşina de zburat cu corp în urma de săgeată. Prin urmare, primul zbor al lui Vlaicu a fost o victorie a întregului neam românesc, afirmându-se în acest domeniu al tehnicii din nou, după zborul lui Vuia, alături de marile state din occident, care au luptat pentru cucerirea aerului. România devenea atunci a treia ţară din lume, după Statele Unite ale Americii şi Franţa, pe teritoriul căreia s-a zburat cu un aparat original, inventat, construit şi pilotat de un fiu al statului respectiv. Suntem un popor binecuvântat, având la bază personalităţi pe care suntem obligaţi moral să le păstrăm vii în amintirea neamului şi să nu le ştirbim rolul istoric, lăsând timpurile actuale şi viitoare să le îngroape. Mulţumesc celor implicaţi în materializarea acţiunii şi sper ca evenimentul de ieri să fi ajuns la inimile tuturor participanţilor“, a spus Vasile Cărăguţ, primarul orasului Geoagiu.