19.4 C
Orăștie
joi, 17 iunie 2021

Ardea alba (Syn.: Egreta alba) (Egreta mare)

Ardea alba (latinescul ardea = stârc, latinescul alba = alb) este o pasăre de talie mare din clasa Aves, ordinul  Pelecaniformes, familia Ardeidae, genul Ardea (R. Dimitrie, 1983; http://pasaridinromania.sor.ro/Egreta-mare).

Penele sunt albe, baza ciocului galbenă (în perioada de cuibărit) și cioc complet galben (în restul anului). Degetele sunt de culoare închisă și tibia maro-gălbuie sau roșiatică (la păsările clocitoare) (B. Bruun et al., 1999).

Ponta alcătuită din 3-4 (5) ouă, este depusă în aprilie-mai, clocitul fiind realizat de ambii părinți. Incubația durează 25-27 de zile. Puii sunt hrăniți cu mâncare pe jumătate digerată din gușa părinților. Adulții se hrănesc cu insecte acvatice, crustacee, pești, amfibieni, reptile etc . (R. Dimitrie, 1983; I. Simionescu, 1983).

Egreta albă preferă bălțile, canalele, stufărișurile, heleșteele etc. În Europa prezintă un areal restrâns. Iernează în zona mediteraneeană și în Africa. Populația din România a fost  estimată la 210-370 de perechi clocitoare (cea mai mare parte în Delta Dunării). Este o specie parțial migratoare, în iernile blânde unele exemplare rămân în habitatele specifice din România (Atlas al speciilor de păsări de interes comunitar din România, 2015; M. Baciu, 2017).

Arderea stufului, poluarea și gestionarea defectuasă a apelor sunt amenințări la care este expusă specia (Atlas al speciilor de păsări de interes comunitar din România, 2015).

Specia a fost observată la Orăștie (amonte de Podul Fares, 21.01.2018) și pe Valea Sibișelului (heleșteu, 12.11.2017).

Bibliografie

Baciu, M. (2017): Păsările din Delta Dunării și împrejurimi. © SC. WILD TRAVEL S.R.L., Tulcea, p. 130.

Bruun, B., Delin, H., Svensson, L., Munteanu, D. (1999): Păsările din România şi Europa – Determinator ilustrat. Societatea Ornitologică Română, ©  Octopus Publishing Group Ltd., pp. 36-37.

Dimitrie, R. (1983): Mic atlas ornitologic. Edit. Albatros, p. 67.

Simionescu, I. (1983): Fauna României. Edit. Albatros, pp. 72 – 73.

***Atlas al speciilor de păsări de interes comunitar din România (2015): Coordonare științifică – Societatea Ornitologică Română/BirdLife International și Asociația pentru Protecția Păsărilor și a Naturii „Grupul Milvus”, produs de NOI MEDIA PRINT S.A. în colaborare cu Media & Nature Consulting S.R.L., © Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor – Direcția Biodiversitate, pp. 98-99.

***http://pasaridinromania.sor.ro/Egreta-mare (accesat în 13.02.2021).

Orăștie24.rohttps://www.orastie24.ro/
Noutate! Transparență! Adevăr! Știri și informații de ultimă oră din Orăștie, Beriu, Orăștioara de Sus, Romos, Geoagiu, Balșa, Rapolt, Simeria. Cele mai noi informații din zonă, din județul Hunedoara și din țară în timp real!

CELE MAI NOI

ULTIMELE ȘTIRI ORĂȘTIE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.