In cadrul Sanatoriului de Pneumoftiziologie Geoagiu exista aparatura necesară investigaţiilor si iniţierii tratamentului in cadrul SASO.
Simptomele sindromului de apnee in somn forma obstructiva pot fi diurne (cefalee matinala, oboseala diurna, lipsa de concentrare, deficit de atentie, scaderea libidoului) si nocturne (sforăit, pauze de apnee in somn relatate de pacient sau de partenerul de pat, somn neodihnitor, nelinişte). Poligrafia nocturna cardio-respiratorie evidentiaza prezenta sau absenta fluxului aerian la nivel nazal, pulsoximetrie nocturna, mişcări toracice si abdominale, microfon pentru detectarea sforăitului.
Titrarea CPAP/BiPAP reprezintă inregistrare poligrafica nocturna asociata cu montarea unui ventilator cu masca oro-nazala, care furnizeaza presiune pozitiva continua cu un singur nivel (CPAP) sau presiune pozitiva cu doua nivele presionale (BiPAP). Aparatul de ventilatie non-invaziva, prin producerea presiunii pozitive menţine alveolele pulmonare deschise la sfarsitul expirului pentru a facilita schimbul gazos CO2-O2 de la nivel alveolar.
In cazul in care pacientul acuza alte simptome, care nu sunt corelate cu apneea in somn (insomnii, mişcări neliniştite ale membrelor inferioare in timpul somnului, somnambulism, bruxism, coşmaruri si terori nocturne etc.) se recomanda efectuarea polisomnografiei nocturne, care, pe langa investiigatiile minime necesare poligrafiei, furnizeaza informaţii legate de activitatea electrica neuronala, activitatea musculara scheletica si oculara, stadiile somnului, inregistrare video permanenta. Polisomnografia se realizeaza in Laboratoarele de Somn acreditate.