ACȚIUNI DSVSA HUNEDOARA – LUNA MAI 2023
În vederea apărării sănătății publice și protecției consumatorilor, pentru prevenirea apariției unor episoade de toxiinfecții alimentare prin consumul de produse alimentare, precum și pentru prevenirea răspândirii Pestei Porcine Africane, în perioada 01.05-31.05.2023 au fost întreprinse următoarele acțiuni:
Reprezentanții D.S.V.S.A. Hunedoara au efectuat controale care au urmărit respectarea legislaţiei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor atât în domeniul siguranţei alimentelor de origine animală și non-animală, cât şi în domeniul sănătăţii, bunăstării și identificării animalelor, nutriției animalelor și produselor medicinale veterinare.
În perioada 01.05-31.05.2023 au fost verificate un număr de 751 obiective, iar pentru deficienţele constatate au fost aplicate 40 sancțiuni contravenţionale în cuantum de 164000 lei, precum și 10 avertismente.
De asemenea la nivelul DSVSA Hunedoara au fost înregistrate și soluționate 11 sesizări.
În domeniul sigurantei alimentelor au fost efectuate acţiuni de control la unităţile de abatorizare, procesare, depozitare şi desfacere a produselor alimentare de origine animală și nonanimală. În acest sens au fost efectuate acţiuni care au urmărit modul cum sunt respectate condiţiile de funcţionare şi inregistrare/autorizare al unitatilor, precum şi actiuni care au urmarit respectarea legislaţiei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind producerea, depozitarea şi comercializarea produselor alimentare de origine animală și nonanimală. Au fost verificate un număr de 401 obiective, fiind constatate următoarele deficienţe: -igienă și întreținere necorespunzătoare a spațiilor din dotare, depozitare și etichetare necorespunzătoare a produselor alimentare, unitate neînregistrată sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, neinformarea autorității competente despre procedura de retragere sau rechemare a produselor alimentare. În urma neconformităților constatate au fost aplicate 18 sancțiuni contravenționale în cuantum de 101200 lei, precum și 5 avertismente.
În domeniul sănătăţii, bunăstării și identificării animalelor, nutriției animalelor și produselor medicinale veterinare au fost efectuate controale în fermele comerciale, exploatatiile comerciale de tip A, exploataţiile non-profesionale, depozite farmaceutice, farmacii și cabinete veterinare, care au vizat verificarea respectării condiţiilor de funcţionare, biosecuritate, bunăstare și protectie, identificare şi înregistrare a animalelor, precum și a condițiilor de comercializare a produselor medicinale veterinare și a altor produse de uz veterinar. În total au fost verificate un număr de 350 obiective, fiind constatate următoarele deficienţe: nepredarea mărcilor de identificare auriculară, vânzarea/cumpărarea/înstrăinarea/transportul de animale fără documentele prevăzute de legislația în vigoare. În urma neconformităților constatate au fost aplicate 22 sancțiuni contravenționale în cuantum de 62800 lei, precum și 5 avertismente.
În perioada 01.05-31.05.2023 nu au fost confirmate focare de PPA (Pestă Porcină Africană) la porcii domestici în cadrul exploatațiilor/gospodăriilor proprii ale populației sau în exploatațiile comerciale, precum nici cazuri de PPA (Pestă Porcină Africană) la porcii mistreți de pe fondurile de vânătoare. DSVSA Hunedoara solicită sprijinul şi înţelegerea unităților administrativ teritoriale, a cetăţenilor și a operatorilor economici pentru respectarea măsurilor care se impun, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei. Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.
În scopul prevenirii încălcării legislaţiei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor şi a asigurării protecţiei sănătătii consumatorilor, DSVSA Hunedoara a colaborat în acţiuni organizate, în baza protocoalelor încheiate cu celelalte autorităţi competente cu atribuţii în controlul produselor alimentare şi transportul animalelor vii, în special controale cu IPJ în trafic pentru prevenirea răspandirii PPA și a Gripei aviare, precum și verificarea legalității transporturilor de animale vii și a cărnii și produselor din carne.
Au fost înregistrate/autorizate în domeniul siguranței alimentelor și sănătății animalelor un număr de 146 obiective (unități de alimentație publică, magazine alimentare, alte unități de vânzare cu amănuntul, producători individuali, exploatație comercială de păsări, exploatație apicolă comercială , exploatații tip A de animale), precum și 8 mijloace de transport produse alimentare, furaje și animale vii.
La nivelul Laboratorului Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Hunedoara au fost analizate un număr de 11040 probe din care 1279 pe domeniul siguranței alimentelor și 9761 pe domeniul sănătății animale.
DIRECTOR EXECUTIV,
Dr. Lucian Laurențiu JOSAN