9 MAI – ZIUA EUROPEI, A INDEPENDENŢEI ROMÂNIEI ŞI SFÂRŞITUL CELUI DE-AL DOILEA RĂZBOI MONDIAL.
Pentru noi, românii, ziua de 9 mai are o semnificație specială: este Ziua Independenței de Stat a României. Se împlinesc 145 de ani de când, în 1877, Mihail Kogălniceanu, în calitate de ministru de externe, spunea în fața deputaților țării: ”Suntem o naţiune liberă şi independentă!”, discurs urmat de adoptarea rezoluției prin care a fost proclamată independența.
Afirmarea neatârnării României avea să fie consfinţită de Armata Română, pe câmpurile de bătălie de la Plevna, Rahova, Griviţa, Smârdan.
Le datorăm respect și recunoștință, înaintașilor noștri, care ne-au lăsat moștenire România independentă!
Tot astăzi, marcăm Ziua Victoriei Coaliţiei Națiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial, care a însemnat o nouă etapă în istoria lumii. Acum, poate, mai mult ca oricând, nu trebuie să uităm ce au însemnat și câtă suferință au adus războaiele naţiunilor. Amenințările la adresa securității au căpătat între timp forme din ce în ce mai complexe şi mai periculoase. Dar trebuie să rămânem convinşi că soluțiile reale cele mai bune pot fi găsite doar prin dialog și cooperare la nivel național, european și internațional.
Nu în ultimul rând, sărbătorim azi şi Ziua Europei. Este o sărbătoare anuală a păcii și unității în Europa. Celebrarea acestei zile își are originea în data de 9 mai 1950, când ministrul francez de externe din acea perioadă, Robert Schuman, a propus crearea unei structuri supranaţionale capabile să ofere stabilitate şi pace în Europa postbelică, dar şi prosperitate economică.
Au trecut 72 de ani şi această construcţie continentală există încă şi reprezintă cea mai mare uniune politică și economică de state independente. România este membră cu drepturi depline a Uniunii Europene din anul 2007 şi îşi asumă cu responsabilitate toate obligaţiile care decurg de aici.
La mulți ani, Europa! La mulți ani, români!
Deputat Viorel Salan
