Ziua de 14 iulie rămâne definitiv pentru noi momentul în care Orăștia se înscrie în centrele culturale ale Europei, deoarece în anul 1582 se definitiva tipărirea în interiorul cetății a primelor două cărți ale Bibliei, monument al limbii române cunoscut sub numele de Palia de la Orăștie.
Proiectul ambițios generat de Reforma protestantă de a avea în limba română Sfânta Scriptură, a adunat oameni de cultură, prelați, nobili și meseriași, demonstrând generațiilor viitoare cheia succesului în tot ce se întreprinde în folosul comunității: împreuna-lucrare.
Pentru a marca cei 440 de ani de la tipărirea Paliei, vom organiza în decursul lunii septembrie 2022 o serie de manifestări și evenimente culturale, în care ne dorim implicarea tinerilor orăștieni, pentru a le arăta frumusețea sufletului care își dorește cultura. Până atunci, postăm câteva imagini ale Paliei provenite din fișierul electronic ce cuprinde copia scanată a monumentului lingvistic, pus la dispoziție cu generozitate de Biblioteca Academiei Române.
Ovidiu Laurențiu Bălan primarul municipiului Orăştie